Κέντρο απεξάρτησης από το διαδίκτυο

Η πιο καινούργια κουλτούρα στη ζωή είναι το διαδίκτυο, μεγάλη επανάσταση της εποχής που λόγω των εξελίξεων δεν μπορείς να αποφύγεις.

Η καθημερινή του χρήση σε εργασία, το σχολείο, το πανεπιστήμιο αλλά και η δυνατότητα που σου δίνει να επικοινωνήσεις, να διασκεδάζεις και να ενημερώνεσαι με αυτήν, είναι έτσι και δύσκολα θα αλλάξει.

Τι γίνεται όμως με αυτούς που δεν κάνουν πιά χρήση αλλά κατάχρηση; Τι γίνεται με αυτούς που έχουν ξεφύγει από αυτό που ονομάζουμε “παν μέτρον άριστον”. Ποια είναι τα όρια της χρήσης και πώς μπορούμε τα προσδιορίσουμε; Πότε θεωρούμε κάποιον εθισμένο και ότι πλέον χρειάζεται βοήθεια;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Καταρχάς θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι βρισκόμαστε στο 2020. Ότι με την χρήση του ιντερνέτ κερδίζουμε πολύ χρόνο – ανεξαρτήτως λόγου και αντικειμένου που το χρησιμοποιούμε.

Επίσης θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πολλά πράγματα είναι ανώφελο να τα κάνουμε σε φυσικό επίπεδο και όχι από τον υπολογιστή μας, το κινητό μας, την ταμπλέτα μας.

θα αναφέρουμε ως παράδειγμα ότι ωφέλιμο είναι να κάνει κάποιος πληρωμές και αγορές από το ίντερνετ γιατί κερδίζει χρόνο και χρήμα αφού έχει ήδη γνωρίσει σε φυσικό επίπεδο τις εν λόγω διαδικασίες.

Είναι όμως ανώφελο να αναβάλεις τις φυσικές δραστηριότητες, γυμναστική και προσωπική επικοινωνία με φίλους και οικογένεια, παίζοντας παιχνίδια μέσω κινητού ή υπολογιστή.

Είναι ανώφελο να σπαταλάς χρόνο σε αναζητήσεις και συζητήσεις με άγνωστα και γνωστά  πρόσωπα χάνοντας την ουσία της προσωπικής επαφής.

Είναι ωφέλιμο το να χρησιμοποιήσεις την τεχνολογία για να ενημερώσεις τον οποιοδήποτε με τον πιο σύντομο τρόπο για κάτι κρίσιμο, αλλά όχι να κάνεις προσωπικές συζητήσεις σημαντικές ή ασήμαντες για αρκετές ώρες.

Είναι ωφέλιμο να αναζητείς μια πληροφορία στο internet για να λύσεις την απορία σου, από το να κατεβάσεις 30 εγκυκλοπαίδειες από την ντουλάπα σου, ανώφελο όμως να συνεχίσεις και να χαθείς σε άσχετες ενέργειες στο ιντερνέτ με το πέρας ανεύρεσης αυτής.

Άρα με λίγα λόγια, χρήση είναι ό,τι μας κάνει να κερδίζουμε χρόνο ή ό,τι δεν μπορεί να γίνει με άλλον τρόπο, οτιδήποτε μπορεί να γίνει σε φυσικό επίπεδο με τον ίδιο και πολλές φορές λιγότερο χρόνο και συνεχίζουμε να επιθυμούμε να το κάνουμε διαδικτυακά είναι κατάχρηση και εκεί άρετε και ο εθισμός μας σε αυτό.

Το διαδίκτυο. Ο εθισμός σε αυτό θα μας προκαλέσει διαταραχές και εξάρτηση που θα μας οδηγήσει σε δραματικές επιπτώσεις και διαφορετική ταυτότητα από αυτό που πραγματικά θα μπορούσαμε να είμαστε.

 

Τα συμπτώματα του εθισμένου είναι ψυχικά και σωματικά.

Είσαι ανίκανος να σταματήσεις τη δραστηριότητα την ώρα που έχεις ορίσει. Άρα έχεις χάσει την κυριαρχία σου.

Έχεις περιορίσει τις κοινωνικές σου επαφές. Άρα έχεις χάσει το θάρρος σου και κλείνεσαι στον εαυτό σου.

Νοιώθεις κενός και θλιμμένος και πολλές φορές γίνεσαι οξύθυμος όταν ο υπολογιστής σου δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται σε χρήση. Άρα εξαρτάσαι από ένα μηχάνημα που ο ίδιος ο άνθρωπος έφτιαξε για άλλο σκοπό από αυτόν που εσύ το έχεις τώρα ανάγκη.

Αδιαφορείς για την υγεία και την εμφάνιση σου καθώς έχεις την ψευδαίσθηση ότι είσαι ολοκληρωμένος και προστατευμένος πίσω από μία οθόνη και ένα πληκτρολόγιο.

Για την αντιμετώπιση του εθισμού μας στο διαδίκτυο, σκοπός είναι να αναγνωρίσουμε την κατάχρηση αλλά και τα προβλήματα που μας έχει δημιουργήσει όσο αυτά είναι αναστρέψιμα.

Το κέντρο απεξάρτησης εθισμών διαδικτύου είναι εδώ για να σου προφέρει την λύση και να σε επαναφέρει στην πραγματικότητα. Κάνοντάς συζητήσεις με ειδικούς συμβούλους και τον ψυχολόγο του κέντρου μας, θα μπορέσεις σιγά σιγά να ξεχωρίσεις τις πραγματικές ανάγκες σου αλλά και τα σημαντικά οφέλη της πραγματικής επικοινωνίας.

Το διαδίκτυο βγήκε για να σου δώσει απομακρυσμένες και σύντομες λύσεις, όχι για να αντικαταστήσει τις υπάρχουσες.

Κάνε την αποχή σου και μην παίρνεις άλλη αναβολή. Έλα στον πραγματικό κόσμο.